Toegankelijkheidsinstrumenten

Wijkgerichte Samenwerking

Samenwerking voor juiste zorg op de juiste plek

Waarom dit thema?

We willen dat Amsterdammers de juiste zorg op de juiste plek krijgen. De Amsterdamse Huisartsenalliantie faciliteert de samenwerking binnen de eerstelijnszorg en met het sociaal domein om dit te bereiken. De AHa stuurgroep Wijkgerichte Samenwerking bevordert de samenwerking tussen medewerkers van huisartsenpraktijken en andere disciplines in de eerstelijnszorg en het sociaal domein. We stimuleren Krachtige Basiszorg; een integrale werkwijze gericht op bewoners die een hoog gezondheidsrisico lopen en problemen hebben op verschillende gebieden van hun leven.

Acties in de stad

We zetten in op:

  • Verbeteren samenwerking huisartsenpraktijken met buurtteams.
  • Meer bekendheid verkrijgen voor de aanpak Welzijn op Recept bij huisartspraktijken en monitoren hoe de samenwerking met Welzijn op Recept coaches verloopt voor de huisartsen.
  • Inzetten dat nog meer huisartspraktijken mee gaan doen met Krachtige Basiszorg.
  • Bevorderen van samenwerking met paramedici, waarbij de focus ligt op het voorkomen van zwaardere zorg en op meer (beweeg) preventie.

Samenwerkingspartners

Op stedelijk niveau vindt strategisch overleg plaats over samenwerking tussen buurtteams, huisartsen, Welzijn Op Recept, Krachtige Basiszorg en Meer Tijd voor de Patiënt. Hier worden afspraken gemaakt en indien nodig kaders vastgesteld.

 

De portefeuillehouder van de AHa stuurgroep Wijkgerichte Samenwerking vertegenwoordigt de Amsterdamse huisartsen in de Bestuurlijke Coalitie Chronisch Zieken van Amsterdam Vitaal & Gezond. In deze coalitie worden ook Krachtige
Basiszorg, de GLI / SMB, Welzijn op Recept en de samenwerking tussen buurtteams en andere eerstelijns zorgverleners, zoals apothekers, besproken.

Welzijn op Recept

Welzijn op Recept is een belangrijke schakel in het verbinden van ondersteuning en zorg tussen het sociaal en medisch domein. Vanuit Meer Tijd voor de Patiënt en Krachtige Basiszorg wordt de inzet van Welzijn op Recept (WoR) coaches ook gestimuleerd. Het is een succesvolle methodiek die door zowel professionals in het sociaal en medisch domein als deelnemers gewaardeerd wordt, met inmiddels een bereik van 75% van de huisartsen. In de stad werken 20 welzijnscoaches, in dienst van 6 verschillende welzijnsorganisaties, hard om jaarlijks zo’n 1250 Amsterdammers te helpen weer actief te worden. Huisartsen kunnen in Zorgdomein Welzijn op Recept selecteren en verwijzen. Hiermee kunnen we WoR nog breder onder de aandacht brengen bij huisartsen.

Bob de Dood
(Portefeuillehouder)
Stuur een e-mail
Elske de Ronde
(Adviseur)
Stuur een e-mail
Nienke Brinkman
(Ondersteuner)
Stuur een e-mail

Downloads

Nieuws

Agenda