Toegankelijkheidsinstrumenten

Goede zorg voor onverzekerden

Zeker van zorg: Stedelijke werkwijze voor het overnemen van onverzekerde patiënten in de reguliere huisartsenzorg

Waarom dit thema?

De zorg voor onverzekerde mensen staat onder druk. Juist deze groep patiënten, met relatief veel lichamelijke en psychische gezondheidsproblemen, is gebaat bij een vaste huisartsenpraktijk.

Onze focus:

Onverzekerde patiënten die beter passen in de reguliere huisartsenzorg
Efficiënte overdracht naar de reguliere huisartsenzorg
Toegankelijkheid en continuïteit van de huisartsenzorg
Verspreiden van kennis en informatie over zorg voor mensen die onverzekerd of ongedocumenteerd zijn

Wat is de opdracht?

Sommige patiënten van organisaties zoals Kruispost en Dokters van de Wereld passen beter in de reguliere huisartsenzorg. Bijvoorbeeld omdat zij kwetsbaar zijn of een chronische ziekte hebben. Of omdat ze juist te zelfredzaam zijn. Er is bij deze mensen geen sprake van agressie- en/of verslavingsproblematiek en zij hebben een vaste verblijfplaats.

 

De Amsterdamse Huisartsenalliantie, Dokters van de Wereld, Kruispost en Dr. Valckenier hebben een stedelijke werkwijze (titel: ‘Zeker van Zorg’) opgesteld om sneller een huisartsenpraktijk te vinden voor deze patiënten. De wijkgroepcoördinator wordt de schakel tussen de deze (ad hoc) organisaties die patiënten willen overdragen en de huisartsenpraktijken in de wijkgroep.

Acties in de stad

  • De stedelijke werkwijze ‘Zeker van Zorg’ is uitgewerkt tot een eenvoudig A4 voor de ad hoc aanbieders en de wijkgroepcoördinatoren, zie onderaan de pagina.
  • Wijkgroepen stellen zelf vast hoe zij de stedelijke werkwijze binnen de wijkgroep invullen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spreiding van patiënten over alle praktijken of praktijken die affiniteit met de doelgroep hebben worden juist als eerste benaderd.
  • Voor de onverzekerde patiënt is een zakkaartje ontwikkeld. De patiënt kan hiermee naar zijn of haar nieuwe huisartsenpraktijk. Het zakkaartje is te vinden onderaan deze pagina.
  • Dokters van de Wereld, Kruispost & Dr. Valckenier hebben een handreiking met tips ontwikkeld voor huisartsenpraktijken om drempels naar zorg te verlagen. De handreiking staat onderaan deze pagina.
  • Er worden twee online bijeenkomsten georganiseerd voor wijkgroepcoördinatoren en huisartsen. Tijdens deze bijeenkomsten wordt het proces uitgelegd en kunnen vragen worden gesteld.

Samenwerkingspartners

Op initiatief van de Amsterdamse Huisartsenalliantie, Dokters van de Wereld, Kruispost en Dr. Valckenier is deze werkwijze opgesteld met ondersteuning van Achterstandsondersteuningsfonds. Elaa-adviseurs Sabina Mak en Emmy Wolfswinkel zijn als projectleiders betrokken.

 

 

Ervaring huisarts
Het overnemen van deze patiënten kan voor de huisartsenpraktijk een verrijking zijn! Je kan als praktijk echt het verschil maken voor deze patiënten. Pim Bakker, huisarts in Osdorp én betrokken bij Dokters van de Wereld, deelt hieronder een van zijn ervaringen:

Ik werk zowel bij Dokters van de Wereld als in mijn eigen huisartspraktijk. Bij Dokters van de Wereld kwam een 39-jarige man met diabetes type 2 de novo op mijn spreekuur. Hij blijkt in Osdorp te wonen en ik nodig hem uit in mijn eigen praktijk. Ik behandel hem samen met mijn POH-S net zoals onze verzekerde patiënten. Hij is therapietrouw en zeer dankbaar. In mijn praktijk bieden wij wat bij Dokters van de Wereld lastig lukt bij chronisch zieken maar juist zo essentieel is, namelijk: continuïteit.  

Uitlegvideo: Welke zorg mag je verlenen aan ongedocumenteerde patiënten?

Mede door Kruispost is een video gemaakt over het verlenen van zorg aan ongedocumenteerde patiënten. In deze video wordt uitgelegd hoe je als huisartsenpraktijk zorg verleent aan deze patiëntengroep. En hoe je de gemaakte kosten vergoed krijgt. Vind je het onduidelijk welke zorg je wel en niet mag verlenen aan ongedocumenteerde patiënten? Hier is een simpel antwoord op: Ongedocumenteerden hebben recht op alle zorg die voor reguliere Nederlanders beschikbaar is. Hiervoor kan het basispakket van de zorgverzekering als uitgangspunt worden genomen. Klik hier voor meer informatie over het declareren van zorg voor onverzekerden en ongedocumenteerden.

 

 

Paulien van Hessen
(Portefeuillehouder)
Stuur een e-mail
Marieke de Graaf
(Bestuurssecretaris)
Stuur een e-mail
Pim Bakker
(huisarts, Dokters van de Wereld)
Stuur een e-mail
Steffie Jansen
(medisch manager, Kruispost)
Stuur een e-mail
Melissa Diaz
(huisarts, Dr. Valckenier)
Stuur een e-mail
Sabina Mak
(Projectleider AOF)
Stuur een e-mail
Emmy Wolfswinkel
(Projectleider AOF)
Stuur een e-mail

Nieuws

Agenda

chevron-right