Toegankelijkheidsinstrumenten

Toegankelijkheid en continuïteit van zorg

Continuïteit van zorg: een belangrijke kernwaarde

Waarom dit thema?

De toegankelijkheid en continuïteit van de huisartsenzorg staat onder druk. We zien problemen rondom opvolging, zakelijke partijen betreden de huisartsenbranche en in sommige delen van de stad zijn praktijken gesloten voor nieuwe patiënten. Dit legt druk op naburige praktijken, de huisartsenpost en de spoedeisende hulp.

De beschikbaarheid van huisartsenzorg in Amsterdam staat in relatie tot de huisvesting van huisartsenpraktijken in Amsterdam, zorg aan onverzekerden en arbeidsmarkt & opleiden.

Wat is de opdracht?

Amsterdam telt ongeveer 1 miljoen inwoners, ca 829.000 inwoners zijn ingeschreven bij een huisartsenpraktijk verbonden aan de Amsterdamse Huisartsenalliantie.

 

De Amsterdamse Huisartsenalliantie wil dat iedere inwoner van Amsterdam een vaste huisarts heeft en zet zich hiervoor in.

De Amsterdamse Huisartsenalliantie zet zich in voor:

  • Huisvestingsvraagstukken: Huisvestingsteam 020
  • Zorg aan onverzekerden in Amsterdam
  • Zorg aan Amsterdammers zonder huisarts
  • Samenwerking met en afspraken over zakelijke toetreders
  • Start/Stop bijeenkomsten
  • Leer-/werktraject doktersassistenten
  • ANIOS (arts in opleiding tot specialist) project
  • Zorg voor (complexe) patiënten in nieuwe wooncomplexen.
Goede zorg voor onverzekerden

Acties in de stad

De Amsterdamse Huisartsenalliantie is het aanspreekpunt voor de gemeente (bij bouwplannen) of de zorgverzekeraar (bij vragen over zorgplicht). Bij plannen voor nieuwe woningen is in vroeg stadium overleg met wijkgroep, zorggroep en de alliantie over de in te richten huisartsenvoorziening.

Sinds juli 2024 is het Huisvestingsteam 020 gestart, een initiatief van de Amsterdamse Huisartsenalliantie in samenwerking met de Gemeente en Zilveren Kruis. Veel Amsterdamse huisartsen hebben een probleem met huisvesting: te krap, te duur of ongeschikt. Het Huisvestingsteam zet in op oplossingen voor geschikte en betaalbare huisvesting, samen met de gemeente en Zilveren Kruis.

Samenwerkingspartners

  • Amsterdam Vitaal en Gezond coalitie 'Groei van de stad'
  • Sigra (Arbeidsmarkt en Onderwijs)
  • Zilveren Kruis
  • Gemeente Amsterdam
  • Achterstands Ondersteunings Fonds (AOF)
  • Dokters van de Wereld
  • De Kruispost
  • Dr. Valckenier
  • GGD
  • Regenboog stichting
  • HVO
  • LHV

 

Toolbox Huisvesting

Stappenplan geschikte praktijkruimte

Ben jij op zoek naar praktijkruimte? Of je nu wilt huren, kopen of uitbreiden er komt direct heel veel op je af. Het LHV stappenplan helpt huisartsen om tijdig de juiste stappen te zetten naar praktijkruimte. Door de stappen te volgen krijg je inzicht in je eigen wensen, wie wanneer wat voor je kan betekenen en welke hulpmiddelen je kunt gebruiken.

 

Bekijk het stappenplan

 

Handreiking Huisvesting huisartsen en gezondheidscentra

De handreiking is bedoeld om huisartsen te ondersteunen bij de zoektocht naar geschikte huisvesting. In de handreiking staan de rollen van de huisarts, de regionale huisartsenorganisatie, de gemeente en de verzekeraar beschreven. Ook staat er per organisatie hoe deze kan bijdragen aan huisvesting voor huisartsen en hoe je elkaar kunt versterken.

 

Download de handreiking

 

Bestemmingsplannen

Het bestemmingsplan is een juridisch bindend document voor zowel de overheid als burgers en bedrijven. In een bestemmingsplan wordt de functie van een locatie bepaald en hoe de grond en de bouwwerken daarop gebruikt moeten worden.

Wilt u weten welke regels en beleid gelden op een locatie en toekomstige ontwikkelingen bekijken? Bekijk hier de documenten die op de betreffende locatie van toepassing zijn.

Hoe zoek ik?

  1. Vul het adres in.
  2. Kies: Toon documenten op gekozen locatie
  3. Selecteer het laatst vastgestelde bestemmingsplan.

Binnen de gemengde bestemmingen is ruimte voor het vestigen van een huisartsenpraktijk. Heb je hier vragen over, dan kun je contact opnemen met de gebiedsmakelaar van de betreffende buurt:

Gebiedsmakelaars - Gemeente Amsterdam of met Stadsloods

De Stadsloods is goed op de hoogte van ontwikkelingen in het vastgoed. Ook kunnen zij u informeren over gemeentelijk beleid, regelgeving en ambities. (Nick van Loon 06 – 382 991 36).

 

Verbouwen

Wilt u verbouwen om aan uw huisvestingsbehoefte te voldoen, dan gaat daar een gedegen voorbereiding aan vooraf. In hoofdstuk 1 van het LHV Stappenplan ‘Op zoek naar nieuwe praktijkhuisvesting’ wordt aandacht besteed aan het vaststellen van uw ruimtebehoefte.

Bij het plannen van een verbouw is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden.

a) Wat wil ik verbouwen? Wie maakt het ontwerp? Welke financiële mogelijkheden heb ik en is mijn investering rendabel?

b) Past mijn verbouwing binnen het bestemmingsplan*? Heb ik een vergunning nodig**?

c) Wie gaat mijn verbouwing uitvoeren?

* Bestemmingsplan controleren.

Als er na het lezen van deze informatie nog vragen blijven liggen; neem dan contact op met de gebiedsmakelaar of stuur een mail naar Stadsloods@amsterdam.nl tav Nick van Loon voor advies of bel hem op 06 – 382 991 36.

** Omgevingsvergunning aanvragen

In het nieuwe Omgevingsloket kunt u zien of er een vergunning of melding nodig is voor uw (bouw)project. Dit hangt onder meer af van de plek van uw project en uw antwoorden op de gestelde vragen via de vergunningscheck. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een vergunningplicht, meldingsplicht of informatieplicht. Het kan ook zijn dat u geen vergunning hoeft aan te vragen. Of dat er een verbod geldt, waardoor u niet met uw (bouw)project mag beginnen.

Wanneer moet ik een Omgevingsvergunning aanvragen? | Rijksoverheid.nl

Wegwijzer: waar zoek ik een beschikbare locatie?

 

 

Samenwerken met andere disciplines op een locatie

Samenwerking met aanbieders van eerstelijnszorg of wmo-gefinancierde zorg kan de zoektocht naar een pand vergemakkelijken. Om partners te vinden, kunt u:

Parkeren

 

 

Praktijkmatch

De Praktijkmatch van de LHV is een website voor huisartsen waarop vraag en aanbod voor werk in de huisartsenpraktijk samenkomt. Huisartsen die een opvolger voor hun praktijk zoeken en huisartsen die een praktijk of werkplek zoeken, kunnen hier een huisarts of praktijk vinden die bij ze past. Link: Praktijkmatch (lhv.nl)

Aanbod locaties huisartsenzorg

Hier vind je een overzicht van het beschikbaar aanbod.

Marieke de Graaf
(Bestuurssecretaris)
Stuur een e-mail
Paulien van Hessen
(Portefeuillehouder)
Stuur een e-mail
Annemieke van Dijk
(Ondersteuner)
Stuur een e-mail

Arbeidsmarkt

 

In Amsterdam is een tekort aan medewerkers in en rondom de huisartsenzorg. Huisartsen maar ook doktersassistenten, POH’s, Verpleegkundig Specialisten en Physician Assistants zijn moeilijk te vinden. De werkgroep ‘Arbeidsmarkt’ van de Amsterdamse Huisartsen alliantie inventariseert arbeidsmarkt vragen en zoekt de verbinding met opleiders om te kijken hoe we medewerkers in de zorg kunnen opleiden en behouden. Dit doen wij in nauwe samenwerking met de Sigra en met diverse opleidingsinstanties.

De Amsterdamse Huisartsenalliantie voelt de noodzaak om een ambitieuze en actieve rol te spelen op het gebied van de krapper wordende arbeidsmarkt. We maken ons hard voor een goede instroom van huisartsen en andere medewerkers in de huisartsenpraktijken, het behoud van de huidige huisartsen en medewerkers door het creëren van een goed werkklimaat en op het toekomstbestendig maken van praktijken.

Scope

 

Start/Stop bijeenkomsten: Organiseren start/stop bijeenkomsten om ervaringen van collega’s die recent een praktijk hebben overgenomen uit te wisselen en stoppende huisartsen te koppelen aan huisartsen die een wens hebben om te starten met een eigen praktijk.

 

Leer-/werktraject arbeidsmarkt: Amsterdamse huisartsenpraktijken zijn op zoek naar doktersassistenten die moeilijk te vinden zijn door krapte op de arbeidsmarkt. Daarom heeft de Amsterdamse Huisartsen alliantie de krachten gebundeld met het onderwijs en gaan wij concreet aan de slag met het opleiden van doktersassistenten en stedelijke werving voor Amsterdam e.o.

 

Project ANIOS: Het creëren van bewustwording onder huisartsen over de mogelijkheid van het in dienst nemen van een ANIOS en huisartsen van informatie voorzien rondom randvoorwaardelijke en praktische zaken bij het mogelijk aanstellen van een ANIOS in de huisartsenpraktijk.

240430 DEF Praktish handboekje huisartsenpraktijken en ANIOS

240430 DEF ANIOS in de huisartsenpraktijk

 

 

 

Downloads

Nieuws

Agenda

chevron-right