Waarom?
Het aantal mensen met een of meerdere chronische aandoeningen neemt toe. De zorgvraag voor Amsterdamse huisartsen zal tegen 2040 met maar liefst 30% toenemen, twee keer zo snel als landelijk. Om kwalitatief goede chronische zorg te kunnen blijven bieden is er een andere aanpak nodig. De Amsterdamse Huisartsenalliantie (AHa) heeft de ambitie om de huisartsenzorg voor Amsterdammers met een of meerdere chronische aandoeningen stadsbreed fundamenteel anders te gaan organiseren en vanuit een integrale blik. Het betreft een transformatie van zowel zorginhoud als van zorg- en werkprocessen en methoden.
Waar werken we naartoe?
Uitgangspunt is de zorg rondom een inwoner te organiseren in plaats van gefragmenteerde, afzonderlijke behandelingen aan te bieden. In de ondersteuning of begeleiding staat niet het gezondheidsprobleem centraal, maar de manier waarop de patiënt in het leven staat en zelf met het probleem omgaat. Regie van de patiënt op de eigen gezondheidssituatie speelt hierin een belangrijke rol.
Acties in de stad
De aanpak is gebaseerd op het ontzorgen van de huisartsenpraktijk. Vanuit het oogpunt om maatwerk te leveren voor individuele huisartsenpraktijken: Iedere praktijk bouwt vanuit de eigen situatie en competenties naar een gezamenlijke gewenste situatie. Momenteel wordt kennis en kunde vanuit de hele stad gebundeld en omgevormd tot een werkbare stadsbrede methode. Waarbij samenwerking met netwerkpartners in de 0de, 1e, en 2e lijn een belangrijke factor is om vanuit een integrale blik zorg te leveren. Vanuit pilotgerichte acties wordt de vernieuwing stadsbreed ingezet.