Toegankelijkheidsinstrumenten

Chronische zorg en preventie

Verbetering van chronische zorg: persoonsgericht en integraal

Waarom dit thema?

Steeds meer mensen hebben een of meer chronische ziekten. Naar verwachting zal in 2040 één op de drie Nederlanders met twee of meer chronische aandoeningen leven. Tegelijkertijd wil een groeiende groep patiënten zelf regie voeren over hun leven en zorgproces. Door arbeidskrapte neemt de druk op de zorg toe. De Amsterdamse Huisartsenalliantie zet in op persoonsgerichte integrale chronische zorg. Dat doen we proactief vanuit de huisartsenpraktijk, waarbij de patiënt zoveel mogelijk zelf de regie houdt. Bijkomend voordeel is dat zorgverleners meer professionele autonomie ervaren, minder administratieve belasting en meer tijd hebben voor persoonlijke aandacht aan de patiënt.

 

 

Zorgprogramma Stoppen met Roken

 

Innovatie in de chronische zorg

Acties in de stad

  • De Amsterdamse Huisartsenalliantie heeft budget vrijgemaakt voor Stoppen Met Roken- begeleiding naast de ketenzorg. De huisartsenpraktijken kunnen verwijzen naar; Sinefuma en WeQuit. Verder zet de alliantie in op het verbeteren van de expertise op het gebied van Stoppen Met Roken in de huisartsenpraktijk door middel van scholing.
  • Het ondersteunen van de Gecombineerde Leefstijl Interventie coaching naar zelfstandige entiteit.
  • De Amsterdamse Huisartsenalliantie zet de beweging in naar Proactieve Chronische Zorg.

Betere zorg voor patiënten met een chronische aandoening

We willen betere zorg voor patiënten met een chronische aandoening. Hierbij staat de persoon centraal, niet de aandoening. Door zorgprogramma's te combineren, passen we beter bij de persoonlijke situatie en behoeften van patiënten.

 

Dit vraagt een andere aanpak van zorgverleners zoals huisartsen en praktijkondersteuners. Zij gaan meer algemene en persoonsgerichte zorg bieden. Voor praktijkorganisaties betekent dit een nieuwe indeling en nauwere samenwerking met partners in de eerste lijn en het sociale domein.

 

We praten met verschillende zorgdisciplines om tot een nieuwe aanpak te komen. Hierbij richten we ons op een andere medische benadering van patiënten en een nieuwe manier van organiseren in de praktijk.

Samenwerkingspartners

De AHa stuurgroep Chronische zorg en preventie werkt samen met stedelijke netwerken die Amsterdam Rookvrij willen krijgen zoals het Amsterdams Rookalarm en de Amsterdam Vitaal en Gezond coalitie Chronisch Zieken en Preventie.

Neem contact op met:

Susan Wiegman
(Portefeuillehouder)
Stuur een e-mail
Mascha Egberts
(Programmamanager)
Stuur een e-mail
Elske de Ronde
(Adviseur)
Stuur een e-mail

Downloads

Nieuws

Agenda

chevron-right