Toegankelijkheidsinstrumenten

Stoppen met roken

De juiste begeleiding om te stoppen met roken

Wat doen we?

Roken is schadelijk voor de gezondheid, vooral voor mensen met een chronische aandoening. Daarom wil de Amsterdamse Huisartsenalliantie deze groep rokers helpen om te stoppen. Het doel van het project is dat meer patiënten met een chronische aandoening die willen stoppen met roken de juiste begeleiding krijgen op de plek die bij hen past. Het project wordt gefinancierd door de Amsterdamse Huisartsenalliantie en uitgevoerd door ROHA en Elaa.

 

Stoppen met Roken (SMR) biedt verschillende mogelijkheden, zoals:

  • DE sTOPPERS: een toneelvoorstelling, die op een humoristische en interactieve manier burgers en zorgverleners laat zien hoe moeilijk maar ook hoe belangrijk het is om te stoppen.
  • De verwijzing naar extern aanbod voor intensieve begeleiding, die aansluit bij de behoeften en voorkeuren van de roker.
  • Scholing voor huisartsen en praktijkondersteuners, die hen o.a. leert hoe ze effectief kunnen adviseren en ondersteunen bij het stoppen met roken.

Verwijzen naar extra intensieve begeleiding voor stoppen met roken

Wanneer verwijzen naar extra intensieve begeleiding stoppen met roken?
Je kunt je patiënt verwijzen voor extra intensieve begeleiding op het moment dat je denkt dat de kans op een succesvolle stoppoging groter is met extra intensieve begeleiding op basis van doelgroepen en/of omstandigheden (zie voorwaarden hieronder). Je bespreekt dit met diegene die rookt en die wil stoppen in een ‘gedeelde besluitvorming gesprek’ . Daarna kan de persoon die rookt kiezen voor deze vorm van begeleiding.

 

Voorwaarden voor verwijzing (min. 2 zijn van toepassing):

  • Lage SES/Beperkte gezondheidsvaardigheden
  • Beperkte motivatie en grote urgentie (urgentie is groot bij o.a. ernstige gezondheidsproblemen ten gevolge van het roken)
  • Meerdere mislukte stoppogingen onder standaard begeleiding
  • Weinig sociale steun/eenzaamheid
  • Andere sociale problemen: financieel en/ of huisvesting
  • Chronische stress

Naar wie en hoe kan je verwijzen?
Je kunt verwijzen naar 2 stoppen met roken aanbieders, namelijk Sinefuma en WeQuit via onderstaande links:

N.b. je kunt niet via Zorgdomein verwijzen. Patiënten die niet in de ketenzorg zitten verwijs je wel via Zorgdomein.

Acties in de stad

  • Het Amsterdams Rookalarm: Het Amsterdams Rookalarm (AR) is een netwerk van zorgverleners en zorgorganisaties die een bijdrage willen leveren aan het rookvrij maken van Amsterdam.
  • Stoptober: Door mee te doen aan Stoptober heeft iemand vijf keer meer kans om het vol te houden, blijkt uit onderzoek van het AMC. Om Stoptober te promoten zet de Amsterdamse Huisartsenalliantie meerdere acties uit in de stad.
  • De Stoptoberdroom van de Amsterdamse Huisartsen alliantie, de AHa luidt de noodklok. De spreekuren zitten vol met rookgerelateerde klachten en slechter herstel van andere ziekten door roken. Daarom gaan we, in de schaduw van Stoptober, de Amsterdammers (zowel bewoners als zorgverleners) wakker schudden. Dit project voeren wij uit in samenwerking met de GGD en de gemeente. Lees verder

Samenwerkingspartners

Neem contact op:

Susan Wiegman
(Portefeuillehouder)
Stuur een e-mail

Nieuws

Agenda

chevron-right