Toegankelijkheidsinstrumenten

Beter Oud in Amsterdam

Integrale zorg voor kwetsbare ouderen

Waarom dit zorgprogramma?

Maar liefst ruim 150 huisartsenpraktijken doen mee aan het programma Beter Oud in Amsterdam. Steeds meer huisartsenpraktijken willen meedoen met het programma. De grote toename van het aantal ouderen de komende jaren vraagt om een vooruitziende aanpak van de huisartsenzorg. De Amsterdamse Huisartsen alliantie wil de integrale zorg voor kwetsbare ouderen verbeteren. Om dit te bereiken zet de alliantie in op het programma 'Beter Oud in Amsterdam', met een stapsgewijze aanpak en inzet van de POH-Ouderen in vrijwel alle huisartsenpraktijken in Amsterdam.

Wat doet het zorgprogramma?

Met het programma Beter Oud in Amsterdam (BOA) zorgen we voor: afstemming met Wijkzorg, casemanagement dementie en ziekenhuizen over opnames en ontslag, behandelwensen en verbinding met NOA en de buurtteams.

 

We willen het succesvolle BOA-programma verder uitbreiden. De grootste uitdaging hierbij is voldoende personeel. Daarom is er een verkorte opleiding ontwikkeld voor Praktijkondersteuners Ouderenzorg (POH-O) om in deze behoefte te voorzien.

 

We zetten in op:

  • Scholing, deskundigheid en netwerkvorming POH-ouderen
  • Kwaliteit en monitoring ouderenzorg op stedelijk niveau
  • Randvoorwaarden, samenwerking en organisatie
  • Stimuleren van ICT: registratie en communicatie

Acties in de stad

Met deze stappen willen we de zorg voor kwetsbare ouderen in Amsterdam verder te verbeteren en uit te breiden.

  • Convenant tussen Amsterdamse Huisartsenalliantie en zorg in de wijk vertalen naar de praktijk en daarbij meer bekendheid geven aan de inzet van drie preferente wijkverpleging per huisartsenpraktijk.
  • Jaarlijkse kwaliteitsmonitor Amsterdam
  • Scholing van nieuwe praktijkondersteuners Ouderen met een Amsterdams maatwerktraject door InHolland.
  • Vier keer per jaar een stedelijk webinar voor POH ouderen en samenwerkingspartners.
  • Aanjagen van wijkgerichte afspraken en het vormen van hechte samenwerkingsverbanden of hometeams.
  • Maken van goede tijdige afspraken rond overdracht van zorg uit het ziekenhuis naar huisartsenzorg (volgens de HASP).
  • Maken van eenduidige registratie afspraken bij overdracht huisartsenzorg naar de huisartsenpost en de spoedeisende eerste hulp.
  • Vertalen van de richtlijn Medische Generalistische Zorg op Wet Langdurige Zorg samen met de VVT en AHa naar Amsterdam.

Samenwerkingspartners

De AHa stuurgroep Ouderen schakelt op bestuurlijke samenwerkingstafels met: VVT, Zorg in de Wijk, ziekenhuis (OLVG en BovenIJ, Amsterdam UMC), gemeente Amsterdam, Amsterdam Vitaal & Gezond en NOA.

Ook overlegt de AHa stuurgroep Ouderen met kaderhuisartsen ouderen, bestuurders zorggroepen, SO(G) via NOA, coördinatoren ouderenzorg zorggroepen, ziekenhuizen OLVG, BovenIJ en Amterdam UMC, HAP, Zorg in de Wijk, Stuurgroep ICT, stuurgroep Transmuraal Platform Amsterdam, VuMC, buurtteam Amsterdam en Zilveren Kruis.

Neem contact op:

Paulien van Hessen
(Portefeuillehouder)
Stuur een e-mail
Mathilde Dijk
(Projectleider)
Stuur een e-mail

Downloads

Nieuws

Agenda

chevron-right