Waarom dit zorgprogramma?
De prevalentie van atriumfibrilleren stijgt met de leeftijd van 5,5% van de 55-plussers tot 17,8% van de 85-plussers (Heeringa et al., 2006). Met oog op de vergrijzing zal dit aantal de komende jaren sterk stijgen. Om hierop te anticiperen is in opdracht van de Amsterdamse Huisartsen alliantie, en met goedkeuring van het Transmuraal Platform Amsterdam (TPA), in 2021 het zorgprogramma integrale chronische zorg bij atriumfibrilleren (AF) regio Amsterdam ontwikkeld. Bij de ontwikkeling zijn zowel de NHG standaard AF en de stedelijke afspraken van het TPA (CVRM/HVZ) als basis genomen.
Wat is het zorgprogramma?
Het zorgprogramma AF heeft als doel om atriumfibrilleren vroegtijdig op te sporen, AF-klachten te verminderen en complicaties zoals een CVA te voorkomen. Er zijn afspraken met de tweede lijn gemaakt over verwijzen en terugverwijzen, gebruik van teleconsultatie via Huisarts+Punt en de inzet van de Kardia Mobile in de fase van diagnose als behandeling. Met Zilveren Kruis is er een AF plusmodule afgesproken.
Starten met het zorgprogramma AF
Het zorgprogramma AF richt zich op alle bestaande en nieuwe patiënten met de diagnose stabiel AF in de eerste lijn en alle terugverwezen patiënten vanuit de tweede lijn met AF. Daarnaast ook voor patiënten met AF die behandeld worden in de tweede lijn en die voor gedeelde zorg in aanmerking komen. Starten met het zorgprogramma AF als huisartsenpraktijk kan elk kwartaal. Het gehele zorgprogramma AF staat hier.