Toegankelijkheidsinstrumenten

Kwaliteit

Huisartsen nemen zelf de verantwoordelijkheid tot het continu leren en verbeteren

Waarom dit thema?

De stedelijke visie op kwaliteit gaat uit van het continue leerproces van de huisarts(enpraktijk). Huisartsen nemen zelf de verantwoordelijkheid tot het continu leren en verbeteren. Centraal hierbij staat het van elkaar leren in groepen aan de hand van spiegelinformatie.

Wij zetten in op:

  • Het ontwikkelen en onderhouden van een digitale boekenplank met werkboeken volgens de Spiegelaar methode over aansprekende onderwerpen. Wijkgroepen kunnen minstens 2x jaar een spiegelbijeenkomst houden, met goed materiaal, betrouwbare cijfers en goede begeleiding.
  • Een stedelijke scholingskalender. Zorggroepen en Alliantie organiseren gezamenlijk aansprekende scholingen of betrekken die van externe scholingsaanbieder. Scholingen moeten elkaar aanvullen in plaats van elkaar beconcurreren.
  • Stedelijk implementeren van het LHV protocol Vermeend Disfunctioneren
  • Het instellen van een wetenschappelijke raad, die de Alliantie gevraagd en ongevraagd advies geeft en onderzoeksvragen formuleert op grond van actuele of gewenste ontwikkelingen in de stad. Hierbij wordt de verbinding gelegd met de vakgroep huisartsgeneeskunde van het Amsterdam UMC.

Opdracht en acties in de stad

De werkgroep kwaliteit van de Alliantie wil alle huisartsenpraktijken in Amsterdam toegang geven tot een rijk palet aan bouwstenen voor een door de praktijk gedragen kwaliteitsbeleid. Praktijken kunnen aanspraak maken op ondersteuning op diverse niveaus (persoonlijk, praktijk, wijkgroep, zorggroep).

 

Een belangrijk punt is het creëren van draagvlak huisartsenpraktijken en zorggroepen om op het gebied van kwaliteit over de eigen grenzen heen te kijken. Alleen dan kunnen we onze veelvormige agenda goed aan de man brengen.

Samenwerkingspartners

We werken samen met:

  • Alle andere thematische werkgroepen van de Alliantie
  • Academisch Netwerk Huisartsgeneeskunde, onderdeel van de afdeling huisartsgeneeskunde Amsterdam UMC (ANHA)
  • ELAA
  • InEen

Spiegelaar

Als huisarts wil je zelf de verantwoordelijkheid nemen over de kwaliteit die je samen met je team levert. Dit gedachtegoed wordt onderschreven door landelijke huisartsenorganisaties. Daarbij is het bespreken van eigen spiegelinformatie een beproefde manier om met collega’s te reflecteren op geleverde zorg en daaruit lessen te trekken om deze te verbeteren. Data uit het eigen HIS zijn hiervoor aantrekkelijk: actueel, dicht bij het eigen handelen en vaak beïnvloedbaar. Maar hoe bespreek je eigen HIS-data op een effectieve, motiverende manier met je collega-huisartsen in je wijk?

 

Handreiking Spiegelaar

 

De handreiking “Effectief spiegelen doe je zo!” begeleidt je met praktische tips en een stappenplan volgens de Spiegelaarwerkwijze, waarin de PDCA-cyclus (Plan-Do-Check-Act) van Deming wordt toegepast. De handreiking bevat een praktische checklist die ook afzonderlijk te downloaden is.

De Spiegelaar-werkwijze is een coproductie van huisartsen in Amsterdam, de Amsterdamse Huisartsenalliantie (AHa) en de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Amsterdam UMC. De pilot vond plaats in de structurele samenwerking van het Academisch Netwerk Huisartsgeneeskunde (ANHA) van het Amsterdam UMC. In de Spiegelaar-pilot verzorgde het ANHA de spiegelinformatie. Het ANHA maakte ook de vertaalslag van de vraag van een wijkgroep naar dataselectie uit het HIS (via de ANHA database), analyseerde deze, maakte de presentatie met grafieken en tabellen en hielp de gespreksleider bij de duiding van de HIS-cijfers voor de wijkgroep.

Deelnemende huisartsen ondervonden hoe HIS-spiegelinformatie zowel confronterend als inspirerend kan zijn en hoe waardevol en motiverend vakinhoudelijk intercollegiaal overleg daarover kan zijn en systematische aanpak hielp om van goede voornemens over te gaan tot verbeteracties en borging van resultaat.

Heb je vragen over Spiegelaar? Neem contact op met Mascha Egberts: 06 - 44 510 662, e-mail:  huisartsennetwerk
@amsterdamumc.nl

 

Spiegelaar - Zelf aan de slag

 

Spiegelaar is gekoppeld aan je toetsgroep overleg, gericht op professioneel leren van data op een onderwerp naar keuze. De systematische werkwijze (PDCA) inspireert en ondersteunt om van goede voornemens tot acties te komen en dat vast te houden. Wil jij ook met je wijkgroep aan de slag met spiegelen? Kijk dan hieronder naar de handreiking en de onderwerpen (werkboeken).

De volgende onderwerpen zijn eerder door een aantal wijkgroepen gespiegeld:

  • Bloedonderzoek bij moeheid
  • Medicatiebewaking bij verminderde nierfunctie
  • Familiaire Hypercholesterolemie en
  • Cardiovasculaire diagnostiek: de inzet van NT-proBNP, d-dimeer en troponine

Hiervoor zijn per onderwerp diverse materialen beschikbaar, bedoeld voor de gespreksleider in de wijkgroep bespreking van de spiegelinformatie. Dit omvat:

  • Een werkboek met stapsgewijze voorbereiding op de bespreking van de spiegelinformatie, met hierbij als bijlagen:
    • Voorbeeldpresentaties van de spiegelinformatie (voor- en nameting)
    • Enquêtes voor deelnemende huisartsen over kennis, houding en gedrag t.a.v. het onderwerp (voor- en nameting) in de toetsgroep

 

Materiaal - Werkwijze

 

Materiaal - Bloedonderzoek bij moeheid

Materiaal - Medicatiebewaking bij verminderde nierfunctie

Materiaal - Familiaire Hypercholesterolemie

Materiaal - Cardiovasculaire diagnostiek: de inzet van NT-proBNP, d-dimeer en troponine

 

Neem contact op met:

Connie Vreugdenhil
(Bestuurder Zorg voor Zuid)
Stuur een e-mail
Marije Holtrop
(Werkgroepvoorzitter)
Stuur een e-mail

Eva van Steenbergen, senior beleidsadviseur ELAA: e.vansteenbergen@elaa.nl

Downloads

Nieuws

Agenda

chevron-right