Toegankelijkheidsinstrumenten

Kwaliteit

Huisartsen nemen zelf de verantwoordelijkheid tot het continu leren en verbeteren

Waarom dit thema?

De visie van de Amsterdamse Huisartsenalliantie op kwaliteit gaat uit van het continue leerproces van de huisarts(enpraktijk). Huisartsen nemen zelf de verantwoordelijkheid voor het continu leren en verbeteren.

Wij zetten in op:

  • Het gebruiken van spiegelinformatie om op de kwaliteit van geleverde zorg (op praktijk- en wijkgroepniveau) te reflecteren en deze vervolgens te verbeteren.
  • Een stedelijke scholingskalender. Zorggroepen en Amsterdamse Huisartsenalliantie organiseren gezamenlijk aansprekende scholingen of betrekken die van externe scholingsaanbieders. Scholingen moeten elkaar aanvullen in plaats van elkaar beconcurreren.
  • Het stedelijk implementeren van het LHV protocol Vermeend Disfunctioneren
  • Het instellen van een wetenschappelijke raad, die de alliantie gevraagd en ongevraagd advies geeft en onderzoeksvragen formuleert op grond van actuele of gewenste ontwikkelingen in de stad. Hierbij wordt de verbinding gelegd met de afdeling Huisartsgeneeskunde Amsterdam UMC.

Opdracht en acties in de stad

De werkgroep Kwaliteit van de alliantie wil alle huisartsenpraktijken in Amsterdam toegang geven tot een rijk palet aan bouwstenen voor een door de praktijken gedragen kwaliteitsbeleid. Praktijken kunnen aanspraak maken op ondersteuning op diverse niveaus (persoonlijk, praktijk, wijkgroep, zorggroep).

 

Een belangrijk punt is het creëren van draagvlak en interesse bij huisartsenpraktijken en zorggroepen om op het gebied van kwaliteit over de eigen grenzen heen te kijken. Alleen dan kunnen we onze veelvormige agenda goed onder de aandacht brengen.

Samenwerkingspartners

We werken samen met:

  • Alle andere thematische werkgroepen van de Amsterdamse Huisartsenalliantie
  • Academisch Netwerk Huisartsgeneeskunde ANHA
  • InEen

Spiegelinformatie

Reflectie is een essentieel instrument om de kwaliteit van zorg binnen de huisartsenpraktijk te verbeteren. Spiegelinformatie biedt waardevolle inzichten in de zorg die je als wijkgroep aan patiënten verleent en vormt een basis voor bespreking met collega’s. Welke acties onderneem je bij specifieke klachten en hoe pakken collega’s dit aan? Door hierover in gesprek te gaan, neem je samen de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van zorg die je samen met je team levert.
Voor het gebruik van spiegelinformatie is data uit het eigen Huisartsen Informatie Systeem (HIS) bijzonder waardevol: het is actueel, sluit nauw aan bij de eigen werkwijze en biedt vaak concrete mogelijkheden voor verbetering.

 

Om de verbetering van de huisartsenzorg te ondersteunen, hebben de Amsterdamse Huisartsenalliantie en het Academisch Netwerk Huisartsgeneeskunde Amsterdam UMC de krachten gebundeld om spiegelinformatie toegankelijk te maken voor hun aangesloten huisartsen. Dit heeft geleid tot een waardevol aanbod aan spiegelmodules. Voor diverse onderwerpen kunt je met jouw wijkgroep spiegelinformatie aanvragen.

 

Nieuwsgierig?

 

Kijk dan op de webpagina Spiegelinformatie van het ANHA voor meer informatie, en de beschikbare modules met het aanvraagformulier Spiegelinformatie. Heb je nu al specifieke vragen m.b.t. spiegelinformatie dan kun je ook rechtsreeks mailen naar spiegelinformatieanha@amsterdamumc.nl.

 

Aansluiten bij het ANHA

 

Om gebruik te maken van het huidige en toekomstige aanbod van spiegelinformatie dien je met de praktijk aangesloten te zijn bij het ANHA. Wat dit betekent lees je op de webpagina van het ANHA. Om je aan te melden of voor vragen over aansluiten bij het ANHA kun je contact opnemen via huisartsennetwerk@amsterdamumc.nl.

 

 

Connie Vreugdenhil
(Bestuurder Zorg voor Zuid)
Stuur een e-mail
Marije Holtrop
(Werkgroepvoorzitter)
Stuur een e-mail

Downloads

Nieuws

Agenda

chevron-right