Verwijzen naar extra intensieve begeleiding voor stoppen met roken nu ook mogelijk voor ketenzorg patiënten
Per heden kunnen patiënten die in de ketenzorg zitten verwezen worden voor extra intensieve begeleiding bij stoppen met roken onder bepaalde voorwaarden. Er is hiervoor budget vrijgemaakt door de Aha in 2024. Het doel hierbij is dat elke Amsterdammer met een chronische aandoening die wil stoppen met roken de juiste begeleiding krijgt op de juiste plaats, die bij hem/haar past. Dat kon tot op heden niet omdat stoppen met roken begeleiding in het ketenzorgtarief verwerkt zit. Wanneer verwijzen naar extra intensieve begeleiding stoppen met roken? Voorwaarden voor verwijzing (min. 2 zijn van toepassing): Naar wie en hoe kan je verwijzen? N.b. je kunt niet via Zorgdomein verwijzen. Patiënten die niet in de ketenzorg zitten verwijs je wel via Zorgdomein. Meer informatie over SineFuma en WeQuit: Zij richten zich zowel op de lichamelijke als op de geestelijke verslaving. De begeleiding start met een voorbereiding op het stoppen, vervolgens wordt de patiënt intensief begeleid tijdens de eerste weken van het stoppen en daarna is er nog de mogelijkheid tot nazorg. Beide organisaties: WeQuit SineFuma
Je kunt je patiënt verwijzen voor extra intensieve begeleiding op het moment dat je denkt dat de kans op een succesvolle stoppoging groter is met extra intensieve begeleiding op basis van doelgroepen en/of omstandigheden (zie voorwaarden hieronder). Je bespreekt dit met diegene die rookt en die wil stoppen in een ‘gedeelde besluitvorming gesprek’ . Daarna kan de persoon die rookt kiezen voor deze vorm van begeleiding.
Je kunt verwijzen naar 2 stoppen met roken aanbieders, namelijk Sinefuma en WeQuit via onderstaande links:
WeQuit en SineFuma bieden beide zeer goede intensieve stoppen-met-rokenzorg. Zij zijn vergelijkbaar op gebied van kwaliteit en intensiteit en hun coaches zetten zich vol passie in om jullie patiënten op weg te helpen naar een rookvrij leven.