Toegankelijkheidsinstrumenten

ANIOS bijeenkomst 27 september 2024

Uitrol van bijeenkomsten voor ANIOS huisartsgeneeskunde: Samen leren en groeien in het vak

03-10-2024

Vrijdagmiddag 27 september vond een eerste onderwijsbijeenkomst plaats voor ANIOS huisartsgeneeskunde. De Amsterdamse Huisartsenalliantie (AHa) vindt het belangrijk dat ANIOS/basisartsen goed kunnen proeven aan het vak huisartsgeneeskunde en stimuleert huisartsenpraktijken in Amsterdam om bewust te worden van de mogelijkheden en voordelen die een ANIOS voor een praktijk kan betekenen.

In Amsterdam doen we al goede ervaring op in het werken met ANIOS in de praktijk. Onderdeel van de dienstverlening van de AHa naar ANIOS huisartsgeneeskunde, is kennisverdieping en uitwisselen en leren van onderlinge ervaringen. Eens in de twee maanden organiseert de AHa daarom een bijeenkomst waar ANIOS elkaar kunnen ontmoeten en verdieping kunnen krijgen op thema’s die zij belangrijk vinden. De bijeenkomst is voor zowel ANIOS die in een praktijk werken, als voor ANIOS die graag ervaring willen opdoen in een huisartsenpraktijk en op zoek zijn naar een plek.

Tijdens de eerste bijeenkomst werd kennis met elkaar gemaakt en onderling ervaringen uitgewisseld. Vervolgens konden de deelnemers aangeven welke thema’s zij belangrijk vinden om aandacht aan te besteden tijdens de bijeenkomsten. Twee docenten van de huisartsopleiding Amsterdam UMC faciliteerden en leidden de bijeenkomst. Een onderdeel van de bijeenkomst werd gewijd aan het vergroten van inzicht in jezelf: Wat voor type mens ben ik en welke werkomgeving past bij mij? Dat is belangrijk in de zoektocht naar het vinden van een juiste plek. Ook werd aandacht besteed aan de eerste 2 minuten van het consult. Hoe krijg je relevante informatie en bepaal je samen met de patiënt de agenda van het consult.

De bijeenkomst werd als heel zinvol ervaren door de aanwezige ANIOS: “Ik ben nog enthousiaster geworden over het huisartsenvak en de mogelijkheden!”, aldus een van de ANIOS.

Volgende bijeenkomst ANIOS: 15 november
Een volgende bijeenkomst voor ANIOS is alweer gepland en vindt plaats op vrijdag 15 november 12.30 - 16.30 inclusief lunch. Ken of ben je een ANIOS huisartsgeneeskunde die of in de praktijk werkzaam is of waarvan je weet dat diegene een plek zoekt in een praktijk? Stuur dan een e-mail naar info@amsterdamsehuisartsen.nl. Dan kunnen we de ANIOS uitnodigen en voorzien van programma en gegevens.

ANIOS in de startblokken om aan de slag te gaan bij een praktijk
Momenteel staan meerdere ANIOS klaar om hun kennis in te zetten bij een praktijk. Ben je op zoek naar ondersteuning in de praktijk? Denk dan ook eens aan een ANIOS! Een ANIOS kan de praktijk op meerdere gebieden in de praktijk ondersteunen. Lees hier wat een ANIOS voor jou in de praktijk kan betekenen en lees over ervaringen van praktijken die een ANIOS in dienst hebben (leestijd 4 minuten).

Dit handboekje kan helpen om de samenwerking vorm te geven tussen de praktijk en de ANIOS.

Wil je contact over of met een ANIOS? Stuur dan een e-mail naar info@amsterdamsehuisartsen.nl.