Toegankelijkheidsinstrumenten

innovatie chronische zorg

Terugblik dialoogsessie Innovatie in de chronische zorg

13-09-2024

‘Zonder moedige verandering is de chronische zorg onhoudbaar’

Donderdag 5 september vond een (tweede) sessie plaats om met elkaar de dialoog aan te gaan hoe we de uitvoering van chronische zorg door de huisartsenpraktijken anders kunnen organiseren. Door de toename van patiënten met meerdere chronische aandoeningen en de toenemende arbeidstekorten neemt de druk op de huisartsenpraktijken toe en staat de kwaliteit van zorg onder druk. Om goede zorg te kunnen blijven bieden is het noodzakelijk om met elkaar naar andere manieren van zorgverlening te kijken en een andere aanpak te realiseren.

Noodzaak tot innoveren
Vooraanstaand spreker op het gebied van innovatie, Bart Götte, opende de sessie en sprak over het toenemende tekort aan personeel en stijgende vraag naar (complexe) zorg van patiënten met chronische aandoeningen. Hij benadrukte de noodzaak om nú op zoek te gaan naar hoe de zorg anders georganiseerd zou kunnen worden in de huisartsenpraktijken. De urgentie tot verandering kwam duidelijk naar boven in zijn verhaal. Als we op de huidige manier doorgaan met de zorg voor chronisch zieken, is de situatie over vijf jaar onhoudbaar. De maatschappelijke druk is gigantisch, de rek is eruit.’ Bart Götte inspireerde de deelnemers om mee te denken over de toekomst van de chronische zorg in Amsterdam.

Oplossingsrichtingen voor een andere aanpak
Na de presentatie van Bart gaven de twee programmamanagers van Innovatie in de chronische zorg, Doike Zweers en Mascha Egberts, uitleg over mogelijke oplossingsrichtingen die bij kunnen dragen om de zorg op een andere manier met elkaar in te richten. In groepen reflecteerden de deelnemers op mogelijke oplossingsrichtingen en om per oplossingsrichting stil te staan bij: wat heb jíj nodig om in actie te komen en welke randvoorwaardes zijn nodig vanuit de praktijk om daarop te anticiperen? Van alle groepen werd nuttige informatie opgehaald, vanuit verschillende perspectieven.

(Zo rond de) 45 deelnemers woonden de sessie bij: een mix van huisartsen, kaderartsen, praktijkhouders, POHers, praktijkmanagers doktersassistenten, verpleegkundig specialisten, physician assistants en nurse practitioners. ‘Deze sessie was voor mij een eye-opener. Het inspireerde me om mee te denken over de toekomst van chronische zorg en de noodzaak tot innoveren’, aldus een van de deelnemers.

innovatie chronische zorg 02

En nu? Laat je stem horen!
Deze dialoogsessie was de laatste sessie uit een reeks van twee. In juni vond een eerste dialoogsessie plaats met hetzelfde doel: het ophalen van ideeën om met elkaar de chronische zorg anders in te richten op basis van de urgentie tot verandering. De oplossingsrichtingen die in de sessie van 5 september aan bod zijn gekomen zijn gebaseerd op de opbrengsten uit verschillende werkgroepen waar huisartsen en POH-ers de afgelopen 6 maanden in vertegenwoordigd waren. 

Naast de denkkracht en inzet van de deelnemers in beide sessies en de inzet van de verschillende werkgroepen, hebben we inzichten en ervaringen nodig van nóg meer zorgverleners in de huisartsenpraktijken: Zorgen de voorgestelde oplossingsrichtingen voor verlichting bij jou in de praktijk? Laat je stem horen! Binnenkort staat er op de website van de alliantie een oproep om enkele vragen te beantwoorden. Jouw input is daarbij van belang. Houd de website dus in de gaten!

Op de hoogte blijven?
Wil je op de hoogte blijven over Innovatie in de chronische zorg? Meld je dan (vrijblijvend) aan voor de ‘feedbackloops’. De feedbackloops zijn enerzijds bedoeld om jullie te informeren en mee te nemen in de stappen die tot dan toe gezet zijn. Anderzijds geeft het ook gelegenheid om jullie meningen en suggesties op te halen om zaken aan te scherpen en verbeteringen aan te brengen. De feedbackloops zijn digitaal en vinden elke vier weken plaats tot het einde van dit jaar. In 25 minuten informeren we je over de opbrengsten tot nu toe. Stuur een mail naar innovatiecz@amsterdamsehuisartsen.nl als je de reeks teamslinks wilt ontvangen. Het betekent overigens niet dat je bij aanmelding verplicht bent om deel te nemen, het is geheel vrijblijvend. Voordeel is dat de teamslink dan al wel in je agenda staat en je altijd kunt besluiten om wel of niet deel te nemen. We hopen natuurlijk dat je erbij bent!

Vragen of opmerkingen?
Neem contact op met een van de programmamanagers van Innovatie in de chronische zorg.