Toegankelijkheidsinstrumenten

Pixabay_amsterdam 5102180 1280

Stedelijke werkwijze onverzekerde patiënten naar de reguliere huisartsenzorg in voorbereiding

19-07-2024

Organisaties zoals Dokters van de Wereld en Kruispost hebben vaak veel moeite met het vinden van een huisarts voor hun patiënten. Het gaat om mensen die passen in een reguliere huisartsenpraktijk ook al zijn ze niet verzekerd. Juist deze groep patiënten, met relatief veel lichamelijke en psychische gezondheidsproblemen, is gebaat bij een vaste huisartsenpraktijk.

Op initiatief van de Amsterdamse Huisartsenalliantie (AHa) en deze ad hoc aanbieders wordt een eenvoudige werkwijze opgesteld om onverzekerde patiënten sneller aan een reguliere huisartsenpraktijk te koppelen. De wijkgroepcoördinatoren hebben hierin een belangrijke rol. Zij zullen vanaf november 2024 de oproep om een patiënt over te nemen via de e-mail aannemen en doorgeven aan de huisartsenpraktijk(en).  

De verwachting is dat dit gaat om ongeveer vijf patiënten per huisartsenpraktijk per jaar. Praktijken mogen - net als bij andere patiënten - 'nee' zeggen op een oproep wanneer zij dicht zijn. De wijkgroep is gezamenlijk verantwoordelijk voor het al dan niet plaatsen van de patiënt binnen de wijkgroep. Als een patiënt niet geplaatst kan worden, wordt de AHa geïnformeerd. Dit betekent dat de toegankelijkheid van de huisartsenzorg in deze wijk onder druk staat.

Naast deze werkwijze informeren de AHa en ad hoc aanbieders huisartsenpraktijken over welke zorg in Amsterdam beschikbaar is voor ongedocumenteerden en onverzekerden én hoe zij de zorg binnenkort eenvoudig (digitaal) kunnen declareren. Deze informatie komt op de website van de AHa te staan.

Op 23 september van 17.00-18.00 uur en 23 oktober van 16.30-17.30 organiseren de AHa en ad hoc aanbieders, in samenwerking met Elaa, een digitale bijeenkomst voor huisartsen en wijkgroepcoördinatoren.

Aanmelden kan via deze links:

23 september van 17.00-18.00: https://www.achterstandsondersteuningsfonds.nl/zorgvoor20240923

23 oktober van 16.30-17.30: https://www.achterstandsondersteuningsfonds.nl/zorgvoor20241023

Heb je vragen over dit initiatief? Neem dan contact op met projectleiders Sabina Mak (s.mak@elaa.nl) en Emmy Wolfswinkel (e.wolfswinkel@elaa.nl).