Toegankelijkheidsinstrumenten

foto header zorg voor onverzekerden

Per 1 november nieuwe stedelijke werkwijze onverzekerde patiënten naar de reguliere huisartsenzorg

17-10-2024

Organisaties zoals Dokters van de Wereld en Kruispost hebben vaak veel moeite met het vinden van een huisarts voor hun patiënten. Het gaat om mensen die passen in een reguliere huisartsenpraktijk ook al zijn ze niet verzekerd. Juist deze groep patiënten, met relatief veel lichamelijke en psychische gezondheidsproblemen, is gebaat bij een vaste huisartsenpraktijk.

Op initiatief van de Amsterdamse Huisartsenalliantie en deze ad hoc aanbieders is een eenvoudige werkwijze (‘Zeker van Zorg’) opgesteld om onverzekerde patiënten sneller aan een reguliere huisartsenpraktijk te koppelen. De wijkgroepcoördinatoren hebben hierin een belangrijke rol. Zij zullen vanaf 1 november 2024 de oproep om een patiënt over te nemen via de e-mail aannemen en doorgeven aan de huisartsenpraktijk(en). 

Op 23 september jl. en 23 oktober worden alle wijkgroepcoördinatoren en geïnteresseerde huisartsen geïnformeerd over de werkwijze, waarna ze binnen de wijkgroep bespreken hoe zij dit aan willen pakken. Mirjam Kohinor, coördinator van huisartsenwijkgroep Oud-West - de Baarsjes liet weten:  

‘’ In onze wijkgroep was snel overeenstemming om de patienten onderling te verdelen. En ze vonden het goed dat hier eindelijk stedelijke afspraken over zijn gemaakt. De huisartsen waren enthousiast over de bijgeleverde handreiking. Erg handig om te zien wat het aanbod is voor onverzekerde en ongedocumenteerde patiënten in Amsterdam.''

De verwachting is dat het gaat om ongeveer vijf patiënten per normpraktijk per jaar. Praktijken mogen - net als bij andere patiënten - 'nee' zeggen op een oproep wanneer zij dicht zijn. De wijkgroep is gezamenlijk verantwoordelijk voor het al dan niet plaatsen van de patiënt binnen de wijkgroep. Als een patiënt niet geplaatst kan worden, wordt de AHa geïnformeerd. Dit betekent dat de toegankelijkheid van de huisartsenzorg in deze wijk onder druk staat.

Naast deze werkwijze is ook een handreiking ontwikkeld over welke zorg in Amsterdam beschikbaar is voor ongedocumenteerden en onverzekerden én hoe zij de zorg binnenkort eenvoudig (digitaal) kunnen declareren. Deze handreiking staat op de website van de AHa

Op 23 oktober van 16.30-17.30 organiseren de AHa en ad hoc aanbieders, in samenwerking met Elaa, een digitale bijeenkomst voor huisartsen en wijkgroepcoördinatoren. Tijdens deze bijeenkomst wordt de werkwijze toegelicht en is er ruimte voor vragen.

Aanmelden kan via deze link:

https://www.achterstandsondersteuningsfonds.nl/zorgvoor20241023

Heb je vragen over de nieuwe werkwijze? Neem dan contact op met projectleiders Sabina Mak (s.mak@elaa.nl) en Emmy Wolfswinkel (e.wolfswinkel@elaa.nl).