Ervaringen en tips van uw collega’s over zorg voor atriumfibrilleren

Ervaringen en tips van uw collega’s over zorg voor atriumfibrilleren

Benieuwd naar tips voor optimale zorg aan patiënten met Atriumfibrilleren? Praktijken die sinds 1-1-23 werken volgens het stedelijk transmuraal zorgprogramma hebben hun ervaringen gedeeld en waardevolle inzichten gegeven. Lees verder voor praktische tips, hoe jouw praktijk ook kan instromen of zijn ervaring met de zorg kan delen.

Sinds januari 2023 zijn steeds meer praktijken gestart met het leveren van zorg aan patiënten met atriumfibrilleren (AF) volgens het stedelijk transmuraal zorgprogramma. Na ruim één jaar hebben we huisartsen en praktijkondersteuners bezocht om te horen hoe het hen vergaat. Deze gesprekken hebben mooie inzichten en tips opgeleverd die we graag breder delen binnen Amsterdam.

  • De meeste winst is te behalen door kwetsbare en oudere patiënten 4 x per jaar te controleren op AF en co-morbiditeiten.
  • Draai de lijst met AF-patiënten minimaal 2x per jaar uit om te zien wie al even niet is gezien.
  • Combineer een bezoek van een kwetsbare patiënt met AF met controle voor AF om extra bezoeken te vermijden. Het is zo niet nodig om patiënten 4 keer/jaar op te roepen voor controle AF.
  • Start met leveren zorg volgens protocol bij meest kwetsbare patiënten 75+ en breid het uit naar de hele populatie in jouw praktijk.
  • Bespreek binnen je huisartsenteam hoe zij kunnen bijdragen aan de zorg voor AF-patiënten. Denk aan uitvraag AF parameters bij contact en registreren in het AF-protocol in het HIS.
  • Vraag AF-patiënten die ook bij de cardioloog lopen hoe de begeleiding in het ziekenhuis verloopt en stem af met de cardioloog indien nodig
  • Gebruik Zorgdomein alleen voor een teleconsult AF in de diagnostische fase. Vragen aan cardiologen over een patiënt al onder begeleiding verloopt via mailadres contactcardiologen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., /Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)
  • Declareer een positieve Kardia als een ECG. Een 12 afleidingen ECG is niet nodig voor het stellen van de diagnose.

Wil jij dit jaar nog starten?

Neem contact op met je ketenzorgcoördinator Atriumfibrilleren of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als jouw praktijk ook wil starten. Sinds januari 2023 zijn bijna 400 huisartsen en POH's geschoold in 166 praktijken (70% van alle praktijken in Amsterdam). Scholingsmomenten AF in 2024 zijn hier te vinden.

Ervaring delen?

Momenteel worden ervaringen met AF zorg van professionals en patiënten opgehaald. Dit doen we aan de hand van praktijkbezoeken en het versturen van een enquête aan patiënten. Ben je bereid om mee te werken een of beide activiteiten? Mail dan voor informatie of aanmelding naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ben je opzoek naar informatie over het zorgprogramma Atriumfibrilleren? Ga naar het zorgprogramma Atriumfibrilleren. Denk aan protocollen, verwijscriteria, declaratie-informatie en meer tips. Alle inzichten uit het onderzoek worden eind 2024 gedeeld.