Toegankelijkheidsinstrumenten

handreiking procedure rechterlijke machtiging

Nieuwe handreiking voor huisartsen: Procedure Rechtelijke Machtiging

17-09-2024

Er is een nieuwe Handreiking Procedure Rechtelijke Machtiging (RM) beschikbaar voor huisartsen in Amsterdam. Deze handreiking helpt huisartsen, casemanagers dementie en specialisten ouderengeneeskunde (SO) bij het aanvragen van een Rechtelijke Machtiging. Dit document vervangt de oude handreiking uit 2021 (Handreiking voor huisartsen: Wet zorg en dwang), die vanaf nu niet meer van kracht is.

De nieuwe handreiking, uitgebracht in juni 2024, biedt praktische ondersteuning bij onder andere de werkwijze rondom het nieuwe Verwijspunt 020, de rol van de WLZ-verpleegkundige, en geeft tips voor situaties waarin agressie wordt verwacht tijdens de zitting of opname. Het doel is om de betrokken zorgverleners duidelijkheid en structuur te bieden in deze vaak lastige situaties.

De handreiking is opgesteld door een multidisciplinaire werkgroep en is goedgekeurd door de Amsterdams Huisartsen Alliantie en Zorg in de Wijk. Hiermee zorgen we ervoor dat de procedures rondom de RM-aanvraag voor kwetsbare patiënten in Amsterdam helder en eenduidig verlopen.

Huisartsen en zorgverleners kunnen de nieuwe handreiking vinden als download (onderaan de pagina) bij het Zorgprogramma Beter Oud Amsterdam.