LHV: Heeft jouw praktijk recht op compensatie DVZA-facturen?

LHV: Heeft jouw praktijk recht op compensatie DVZA-facturen?

Heb jij meegedaan aan OPEN in de periode van 2019 t/m 2022? Dan heb je waarschijnlijk recht op compensatie van de DVZA-kosten1, waarvoor je onverwachts facturen hebt gekregen. In dit bericht lees je over de beperkingen van de VWS-subsidieregeling en wanneer je recht hebt op een vergoeding.

De compensatie geldt voor huisartsenpraktijken die in de periode 2019 t/m 2022 bij OPEN zijn aangesloten. Na de invoering van OPEN hebben praktijken onverwacht facturen voor de DVZA ontvangen (zie ook eerdere berichtgeving). Stichting LEGIO en de LHV hebben dit aangekaart. VWS heeft vervolgens een subsidie beschikbaar gesteld om de huisartsenpraktijken te compenseren voor de OPEN-periode tot en met mei 2024.

Voor 95% van de huisartsenpraktijken geldt dat ze recht hebben op een compensatie van 98% van de DVZA-facturen. Dit betreft huisartspraktijken die op dit moment een betaald abonnement hebben bij hun huidige DVZA-leverancier. Door juridische beperkingen in de subsidieregeling wordt helaas een groep huisartsen, die wel DVZA-facturen hebben ontvangen, niet gecompenseerd. Het gaat dan om praktijken die zijn gestopt, gefuseerd of tussentijds zijn geswitcht naar een andere leverancier die geen facturen heeft gestuurd voor de DVZA. Door juridische beperkingen in de VWS-regeling is het dan helaas niet mogelijk de compensatie uit te betalen.

Ga naar de website van de LHV voor meer informatie: Heeft jouw praktijk recht op compensatie DVZA-facturen? - LHV