Toegankelijkheidsinstrumenten

Maken aantekeningen_ kaleidico xxhdlwmc1we unsplash

Huisartsen gezocht: voorlichting over kanker aan mensen met Turkse of Marokkaanse achtergrond

19-07-2024

Hayat; een programma over het geven van voorlichting en ontmoeting over kanker zoekt huisartsen die voorlichting willen geven aan mensen met een Turkse en Marokkaanse achtergrond in stadsdelen Oost en Nieuw-West. De kennis over kanker en hoe om te gaan met deze ziekte blijft bij deze doelgroep achter.

Het praten over de ziekte is vaak een taboe en culturele aspecten kunnen hierin een rol spelen. De huisarts is vaak de eerste persoon waar deze mensen terecht komen voor vragen en/of klachten. Soms gebeurt dit veel te laat met veel nare gevolgen van dien.

Hayat organiseert samen met negen migrantenorganisaties van september 2024 tot en met juni 2025 maandelijks een voorlichtingsbijeenkomst over kanker en zoekt huisartsen die voorlichting willen geven.

Planning en thema’s voorlichtingsbijeenkomsten

2024

Maand                                                                                              Thema

SeptemberWat is kanker
OktoberBorstkanker
NovemberHerkennen van symptomen (algemeen)
DecemberPreventie;
Wat kan je zelf al doen om de kans op kanker te verkleinen

2025

Maand                                                                                              Thema

JanuariIn gesprek met je omgeving over kanker
FebruariBevolkingsonderzoeken (baarmoederhalskanker en darmkanker)
MaartKanker en nu; de verschillende behandelmogelijkheden
AprilVertrouwen in de zorg; Wat is de rol van alle verschillende zorgprofessionals
MeiMaagkanker
JuniWelke aanvullende financiële middelen zijn er beschikbaar voor zorg

Er is een vergoeding van 250,- euro incl btw per voorlichtingsbijeenkomst beschikbaar. We zijn blij met alle huisartsen die willen meewerken aan dit project en in het bijzonder artsen met een Turkse of Marokkaanse/Arabische achtergrond die de taal spreken. Heb je interesse of vragen? Neem contact op met Anke van Hage; projectleider Hayat: anke@diversiteitsland.nl, 06-16394939

HAYAT is een programma van Diversiteitsland wat zich richt op het geven van cultuur sensitieve voorlichting over kanker en het organiseren van lotgenotenbijeenkomsten. Binnen Hayat werken we samen met 9 andere (migranten)organisaties die geworteld zijn in de wijk en deze doelgroep goed bereiken.

We richten ons komend jaar in Amsterdam op de stadsdelen Oost en Nieuw-West op mensen met een Turkse en Marokkaanse achtergrond. In september 2024 organiseren we een symposium waarin we onze ervaringen delen en bespreken welk vervolg er komt op het eerste pilotjaar. Het is de intentie het project daarna op te schalen naar de stadsdelen Noord en West.

afbeelding