Huisartspraktijken: Oriëntatie op de inzet van een ANIOS

Huisartspraktijken: Oriëntatie op de inzet van een ANIOS

Vanuit de Amsterdamse Huisartsenalliantie (AHa) vinden we het belangrijk dat ANIOS/basisartsen goed kunnen proeven aan het vak van huisarts en de sfeer in een praktijk. Op deze manier kunnen ANIOS ontdekken of ze de kant van de huisartsgeneeskunde op willen gaan. Daarnaast zitten er voor de huisartspraktijken voordelen aan het werken met een ANIOS in de huisartsenpraktijk.

Op meerdere plekken in het land wordt goede ervaring opgedaan met het werken van ANIOS in de huisartsenpraktijk. Zorgverleners in huisartsenpraktijken die eerder met ANIOS hebben gewerkt, geven onder andere aan:

  • Een ANIOS brengt rust in de praktijk omdat er meer ruimte ontstaat om andere zaken op te pakken.
  • Een ANIOS levert een zorgbijdrage in de praktijk, waardoor werk van de huisarts/HIDHA/waarnemer uit handen genomen kan worden. Het gevolg is meer continuïteit van zorg.
  • Een ANIOS staat open voor taken op diverse niveaus in de huisartsenpraktijk en kan voor meerdere type werkzaamheden worden ingezet. Bijvoorbeeld ondersteuning van POH-ouderen, meehelpen in het voorbereiden van accreditatieaanvragen voor de praktijk en een bijdrage leveren aan praktijk- en kwaliteitsmanagement.

Ook wij vinden het belangrijk om huisartsenpraktijken te informeren over de mogelijke inzet van ANIOS in de praktijk en te benoemen aan welke zaken gedacht moet worden voordat een ANIOS in dienst komt: van arbeidsvoorwaardelijke zaken tot aan positieve opbrengsten die de inzet van een ANIOS met zich kan meebrengen.

Daarom hebben we twee digitale informatieboekjes opgesteld:

Zoek je een ANIOS voor de huisartsenpraktijk? Geef het dan door aan de alliantie. Vanuit de alliantie zijn er korte lijnen met de aangesloten zorggroepen. Hierdoor is het mogelijk om een ANIOS naar een praktijk te verwijzen waar een vacature voor een ANIOS openstaat. Zo houden we ANIOS die zich aanmelden binnenboord en vergroten we de kans dat ANIOS op stedelijk niveau kennis kunnen maken met het vak van huisartsgeneeskunde.

Interesse of vragen? Neem contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Samen zorgen we ervoor dat ANIOS een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan uw praktijk en de toekomst van de huisartsgeneeskunde.