Toegankelijkheidsinstrumenten

stoptober beeld

De Stoptoberdroom van de Amsterdamse Huisartsen alliantie

12-09-2024

De AHa luidt de noodklok. De spreekuren zitten vol met rookgerelateerde klachten en slechter herstel van andere ziekten door roken.

Daarom gaan we, in de schaduw van Stoptober, de Amsterdammers (zowel inwoners als zorgverleners) wakker schudden. Dit project voeren wij uit in samenwerking met de GGD en de gemeente.

Dit gaan we doen door:

1. Zorgverleners praktische tools te bieden om nog rokende cliënten/patiënten te ondersteunen naar een rookvrij leven met minder gezondheidsklachten. Dit zal uiteindelijk de druk op de spreekkamer verminderen. Met behulp van het Very Brief Advice (VBA+) kost het een zorgverlener slechts enkele minuten om roken kort te bespreken.

De tools voor de zorgverleners kan je direct downloaden:

Heb je interesse in de tafelkaart, het stroomdiagram en/of de verwijskaartjes voor jouw praktijk, organisatie of vakgroep? Deze materialen zijn ook fysiek beschikbaar.

Stuur een e-mail naar Jolanda Schulze (jschulze@amsterdamsehuisartsen.nl), dan nemen we spoedig contact met je op.

2. De Amsterdammers laten weten dat ze stoppen met roken niet alleen hoeven te doen. Dat de kans van slagen verviervoudigd met professionele ondersteuning. En bovendien vergoeden alle zorgverzekeraars één stop-met-rokenpoging, inclusief eventuele pleisters of medicatie.

3. STOPTOBER gaan we op Woensdagavond  2 Oktober gezamenlijk aftrappen in de Meervaart met het hilarische toneelstuk: de sTOPPERS. Meld je alvast aan!

4. Na de presentatie van de sTOPPERS zullen we in de tweede week van oktober (week 41) een STOPPERS-week organiseren in de vorm van een roadshow langs verschillende ziekenhuizen en cardiologische centra. Je kunt patiënten/cliënten doorverwijzen naar deze roadshow, waar zij informatie kunnen verkrijgen, een eerste gesprek kunnen hebben met een stop-met-roken coach, en zich kunnen inschrijven voor een traject.

Bekijk de folder voor de data en tijden van de roadshow

Ook beschikbaar:

Wist je dat er voor ketenzorgpatiënten in 2024 een extra regeling is wanneer een eerste poging niet gelukt is? Verwijzen naar extra intensieve begeleiding voor stoppen met roken nu ook mogelijk voor ketenzorg patiënten - Amsterdamse Huisartsenalliantie

Voor vragen of informatie kan je contact opnemen met Jolanda Schulze,  projectleider Stoptoberdroom.

E-mail: jschulze@amsterdamsehuisartsen.nl of tel: 0652296436.